Είναι κάποιες φορές που δεν θέλεις με τίποτα να αποδεχτείς το πραγματικό σου πάθος. Αυτή την απαγορευμένη έλξη για έξτρα θερμίδες… Ίσως γιατί φοβάσαι να αισθανθείς αυτό που πραγματικά μπορείς να νιώσεις. Η αίσθηση του να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου έδεσμα με την πετυχημένη τραγανότητα στο στόμα και την υπέροχη γεύση στην καρδιά, είναι από μόνο του ένα στοίχημα για περαιτέρω ανανέωση της ψυχής.

Ο λουκουμάς της καρδιάς μας έχει όνομα μανιακό! Γράφεται με μανία και τρώγεται με ηρεμία. Δεν είναι μόνο η εκλεπτυσμένη συνταγή που διαμορφώνεται στην ανάμνηση του μυαλού μας. Είναι και η συνολική μνήμη παράδοσης που ξεχειλίζει από αυθεντικότητα για την απόλυτη ελληνική εμπειρία ενός new age λουκουμά.

Στον δρόμο προς το σπίτι, μετά το δύσκολο μάθημα που είχα στο πανεπιστήμιο, είδα μπροστά μου αυτά που λίγο πιο πριν σκεφτόμουν και καρφώθηκαν μέσα μου. Πεινούσα και σκεφτόμουν τι να μαγειρέψω. Είχα αποθηκευμένα κάποια νέα βίντεο από τον αγαπημένο μου chef και έλεγα να ακολουθήσω βήμα-βήμα τη συνταγή του στο πιο απίθανο ριζότο που αντίκρισα προχθές, όταν το έφτιαχνε στο studio του. Όμως βλέποντας το καταπληκτικό LoukouMania, το βλέμμα μου ακολούθησε την πιο φρεσκοτραγανή μυρωδιά που θα μπορούσε να απολαύσει.

Οι αλμυροί λουκουμάδες ήταν πιο έτοιμοι από ποτέ να πάρουν θέση… μάχης με την πείνα που διαπερνούσε ολόκληρο το κορμί μου, δημιουργώντας κενά αντίληψης στην λογική μου. Σταμάτησα να περπατάω και μπήκα στο YouTube. Προσπάθησα να σκεφτώ την αμέσως επόμενη ώρα, με το γεμάτο μου στομάχι να σφύζει από ευτυχία εξαιτίας του ριζότου με μανιτάρια. Άδικος κόπος! Η επόμενη ώρα φάνταζε εξαιρετικά μακρινή. Με μια απότομη κίνηση, έβαλα το κινητό μου στην κάτω αριστερή τσέπη από το μακρύ μαύρο μπουφάν, παραγγέλνοντας ήδη με λαλίστατη δυνατή φωνή τους τρεις εξαιρετικούς συνδυασμούς από το cheesy concept του LoukouMania. Όχι έναν, αλλά τρεις συνδυασμούς σε οικογενειακές συσκευασίες! Με τυρί philadelphia, μέλι και καρύδια, με γραβιέρα Κρήτης, μέλι και μαύρο σουσάμι και φυσικά αυτό το υπέρμετρο, το άπαιχτο προφίλ από φέτα, μέλι και σουσάμι για ένα παρηγορητικό «σβήσιμο».

«Δε σε βλέπω από την πείνα», απευθύνθηκα με αυθόρμητο χαμογελάκι στην κοπέλα που μαστόρευε με τέχνη τους λουκουμάδες μου.

«Το βλέπω… Από το τι παρήγγειλες», απάντησε με γέλιο η πανέμορφη ευγενική μαστόρισσα του λουκουμά!

«Ξέρεις, μέχρι να αφεθώ στο λιώσιμο, δεν μου κάνεις ένα γρήγορο καπουτσινάκι; Ζήλεψα τον καφέ που έκανες στον προηγούμενο κύριο», είπα με ζωντάνια στη νέα μου φίλη.

Εκείνη με τη σειρά της δεν μίλησε με λόγια. Μου χάρισε ένα πλατύ χαμόγελο, εμπνευσμένο από προσδοκίες, θετική ενέργεια και αρκετή γλυκύτητα. Είναι αυτό που δεν ξέρεις τον άλλον αλλά νιώθεις ότι επικοινωνείς μαζί του σε ένα άλλο επίπεδο. Συμπαντικό. Λειτουργείς, εκπέμπεις και συναισθάνεσαι, λες και γνωρίζεστε καιρό. Παρατηρούσα για μερικά λεπτά τον τρόπο που χειριζόταν τους λουκουμάδες μου. Ή καλύτερα, την λαχτάρα μου για να πάρω δύναμη. Διέκρινα μια αξεπέραστη τεχνική στα χέρια της και στη διάθεση της για δουλειά. Λάθος! Δεν το έβλεπε σαν δουλειά αυτό που έκανε. Ήταν μια σχέση αγάπης ανάμεσα τους. Φαινόταν και δεν κρυβόταν. Με τίποτα. Άλλωστε δε θα μπορούσε να κρυφτεί το γευστικό αποτέλεσμα. Είχε προδοθεί από τα… αποδυτήρια της προετοιμασίας!

Η καινούργια μου φίλη είναι η πιο γλυκιά γνωριμία στη ζωή μου τον τελευταίο καιρό. Μάλλον την είχα ανάγκη. Άσχετα αν δεν το παραδεχόμουν. Μερικά πράγματα σου έρχονται όταν δεν υπολογίζεις ότι θα συμβούν. Όπως έγινε με την πιο απίστευτη ιστορία λουκουμά που δοκίμασα. Έμελλε να γίνει η δική μου ιστορία αγάπης. Συγκλονιστικά πράγματα συμβαίνουν όταν τα προκαλείς με την καρδιά σου! Συγκλονιστική και η μαεστρία που έβαζε η νέα μου φίλη στην προετοιμασία του καφέ.

«Θα μου πεις το ονοματάκι σου ή την ερχόμενη φορά;» μου είπε η Ζωή στο ταμείο καθώς πλήρωνα με το κινητό μου την έξυπνη συναλλαγή.

«Ελευθερία», της είπα και άρχισα να τρώω με μανία!

Κάθε φορά που θυμόμαστε την πρώτη μας γνωριμία, μας πιάνουνε τα γέλια. Και μετά τα κλάματα. Από γευστική χαρά, όχι από τίποτα άλλο. Επειδή τρώμε μέχρι να σκάσουμε, παρέα τα δυο μας! Με αφορμή το LoukouMania. Τι άλλο; To απόλυτο σημείο επαφής από τότε μέχρι τώρα.

Close Menu