Ο Λουκουμάς και η ιστορία του

Ο Λουκουμάς και η ιστορία του

Γλυκός, αλμυρός, με γέμιση ή χωρίς, ο λουκουμάς είναι ένα από τα πιο λαχταριστά επιδόρπια, ιδιαίτερα δημοφιλές στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.

Αυτές οι πεντανόστιμες μπαλίτσες ζυμαριού τηγανισμένες σε καυτό λάδι, τραγανές απ’ έξω και αφράτες από μέσα, είναι ιδανικές για κάθε στιγμή της ημέρας. Ο κλασικός λουκουμάς με το μοναδικό ελληνικό ανθόμελο και κανέλα είναι αξεπέραστος. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχει η διάθεση για έμπνευση και δημιουργία άλλων συνδυασμών: πραλίνα, φρούτα, σιρόπι κάθε γεύσης, μαρμελάδα, πολύχρωμη τρούφα από πάνω, ξηροί καρποί ή και τυρί αλμυρό ή πιο γλυκό, είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές, που ταιριάζουν απόλυτα με τους λουκουμάδες.

Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τον οθωμανικό lokma, η ιστορία του λουκουμά έχει τις ρίζες της βαθιά χαραγμένες πίσω στο χρόνο.

Προσπαθώντας κανείς να προσεγγίσει την προέλευση του λουκουμά, πιθανόν να θεωρήσει ότι προέρχεται από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, γεγονός που υποστηρίζεται και από το σημερινό όνομα του λουκουμά που προέρχεται από την τούρκικη λέξη lokma, η οποία σημαίνει τη μπουκιά. 

Όμως στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε ένα γλυκό με τις αναλογίες και τον τρόπο παρασκευής του λουκουμά και ονομαζόταν κέρματα από μέλι και είχε στρογγυλό σχήμα. Το γλυκό αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, από τον Καλλίμαχο. Ο Αριστοτέλης αναφέρεται σε αυτό ως «χαρίσιοι πλάκοι, πλακούντες». Άλλες αναφορές υπάρχουν επίσης από τον Αρχέστρατο, σχετικά με τους δειπνοσοφιστές καθώς και σε έργα του Αριστοφάνη. Λέγεται ότι η συνταγή για την παρασκευή του λουκουμά, είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αρχαία συνταγή ζαχαροπλαστικής. 

Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε, ότι στο τελετουργικό της βράβευσης των Ολυμπιονικών στην αρχαία Ελλάδα μαζί με το στεφάνι του νικητή προσέφεραν και κέρασμα με λουκουμάδες βουτηγμένους σε άφθονο μέλι. Όπως πιστεύεται, το έθιμο αυτό καθιερώθηκε προς τιμήν του ταπεινού φούρναρη-αθλητή, ο οποίος στέφθηκε Ολυμπιονίκης στον αγώνα δρόμου, στους πρώτους καταγεγραμμένους Ολυμπιακούς Αγώνες το 776 π.Χ. Δεν είναι τυχαίο πως λουκουμάδες προσφέρθηκαν το 2008 στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, ως φόρος τιμής στους πρώτους χρυσούς ολυμπιονίκες της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Με τα χρόνια οι λουκουμάδες μπήκαν σε κάθε κουζίνα ανά τον κόσμο και έγιναν ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά.

Σχεδόν κάθε λαός, και όχι μόνον εμείς, έχει και ένα παρόμοιο γλύκισμα, φτιαγμένο από απλή ζύμη αλευριού που ψήνεται σε καυτό λάδι και στη συνέχεια ενισχύεται με διάφορα σιρόπια, σάλτσες, αρωματικά και μπαχαρικά ώστε να αποκτήσει την τελική του μορφή. 

Η ιστορία του λουκουμά έχει τις ρίζες της βαθιά πίσω στο χρόνο και εμείς στο Loukoumania, ακολουθώντας τα βήματα της παράδοσης τη συνεχίζουμε και την εξελίσσουμε προσφέροντας λουκουμάδες σε εναλλακτικές και NEW AGE εκδοχές!

Όταν η εξέλιξη συναντά την παράδοση, η επιτυχία είναι εγγυημένη και άκρως ελκυστική!

Μια τέτοια συνάντηση συμβαίνει καθημερινά στο Loukoumania όπου αναβιώνει η γεύση του αυθεντικού, σπιτικού, παραδοσιακού ελληνικού λουκουμά σε πολλές παραλλαγές, με αναλλοίωτα όμως τα χαρακτηριστικά της αυθεντικής ζύμης. 

Σε ατομική ή σε οικογενειακή μερίδα, αφράτοι στο εσωτερικό, τραγανοί στο εξωτερικό, πλημμυρίζουν τον ουρανίσκο με γεύση και «μνήμες» παράδοσης!

Leave a Reply

Close Menu